Parental responsibility in a cross-border context

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης αποφάσεων

 

Άρθρο 21, παράγραφος 1 – Οι αποφάσεις που εκδίδονται σε κράτος μέλος αναγνωρίζονται στα λοιπά κράτη μέλη χωρίς καμία διαδικασία.

  • Οι αποφάσεις κράτους μέλους πρέπει να αναγνωρίζονται ως έχουσες έγκυρο νομικό καθεστώς σε άλλα κράτη μέλη με τις ελάχιστες δυνατές διαδικασίες.
  • Ο νέος κανονισμός Βρυξέλλες ΙΙ έχει ως στόχο να μεριμνήσει για την ελεύθερη κυκλοφορία των αποφάσεων γονικής μέριμνας σε όλη την ΕΕ, προς διευκόλυνση των γονέων και των δικαστηρίων των κρατών μελών. Η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης υποστηρίζεται σθεναρά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη νομολογία του.
  • Μια απόφαση σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού· δηλαδή, απόφαση σχετικά με το πού πρέπει να ζει το παιδί και με ποιον, με ποιον επικοινωνεί το παιδί και πότε και για πόσο διάστημα• πού πρέπει το παιδί να φοιτήσει και τη μελλοντική φροντίδα του παιδιού, μπορεί συνεπώς να έχει νομική ισχύ σε οιοδήποτε άλλο κράτος μέλος (εκτός από τη Δανία) βάσει του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ. Η απόφαση μπορεί συνεπώς να έχει έννομα αποτελέσματα σε κράτη μέλη διαφορετικά από εκείνο το οποίο εξέδωσε την απόφαση.